Com va nèixer el projecte i de què es tracta…
El projecte, iniciat al 2015, es basa en la interpretació de versions de cançó francesa i de temes propis de la cantant francesa, Núria Jaouen, arranjades amb els estils jazz manouche i swing. Va nèixer de les ganes de fer reviure cançons franceses antigues, actuals i algunes pròpies de la cantant i pianista.
Gipsy NUR Project proposa diferents formats, des de piano i veu a formats trio, fins a sextet. El formen músics rellevants de l’escena jazz i clàssica: Núria Jaouen a la veu i teclats, Lluís Cuadrench a la guitarra, Joan Humet al contrabaix, Oleksandr Sora al violí, Svetlana Tvostukha al violoncel i Oriol Gonzàlez a la bateria.
Degut a les influències molt variades de cadascun dels intèrprets, aquesta fusió dóna lloc a un interessant resultat, original i amb una gran frescor i un frenètic entusiasme que irremeiablement toca al públic que ho escolta. De moment han actuat en restaurants i bars, i en llocs tant estratègics i màgics com: la plaça Vella, el bar restaurant La Modernista, el Café-Bar Amics de les Arts (Associació Cultural), Hotel Don Cándido, Bau House (Casa Bauman), bar-restaurant El Disset a Terrassa, a la Masia Soldevila a Santa Perpètua de la Mogoda, Vermuth Festival de Tarragona, etc. També actuen a sales i festivals o cicles a Barcelona: Centre Cívic Riera Blanca, sala Cara B i El Col.leccionista, Pipa Club, Bar Pastís, The Clandestine Gallery (Barcelona). Estan pendents de ser programats a més sales a Espanya, França, i Europa en general. Els recolzen i promocionen diversos artistes com el cineasta Antoni Verdaguer, els fotògrafs Elena Angrill i Visual TC, i vàries programadores i productores de Terrassa, Barcelona i Perpinyà, en particular la que s’ocupa del management, Marina Sabaté i Xavi Martí amb la promoció (blog «La Música Amanseix Les Feres»).
Al setembre participen al sisè disc recopilatori editat pel Col.lectiu Joan Pau Giné, en el qual apareixerà un dels temes composat i arranjat per la cantant, juntament amb altres cantautors de Catalunya Nord i Catalunya Sud.
Estan preparant el primer disc, «Rencontres», que gravaran a l’estudi professional «HitSound, La Locomotora» de Terrassa, amb el músic i productor Lluís Cuadrench. El disc sortirà cap a mitjans d’octubre, i la presentació es farà a la mítica sala Nova Jazz Cava de Terrassa per finals d’octubre.
L’alta càrrega emocional i l’autenticitat tant com l’impactant musicalitat que contenen les lletres i melodies franceses de cantants com Edith Piaf, Jacques Brel, o Georges Brassens, Charles Trénet, Zaz, entre d’altres, així com la interpretació de composicions pròpies, junt amb els estils swing i manouche, crea una fusió que dóna lloc a un moment únic per a tots els públics.
Els components…
Núria Jaouen, composició, veu i teclats
Neix a Pithiviers, regió del Loiret, a prop de París, el 12 d’abril de 1982. De pare francès i de mare catalana, després de finalitzar els estudis superiors de piano i clavicèmbal al Conservatoire National de Région de Musique et Danse de Perpignan (D.E.M., Diplôme d’Études Musicales), ve a Barcelona on obtè la Titulació Superior de Música Antiga modalitat clavicèmbal al 2006 a l’Escola Superior de Música de Catalunya (2010). És professora de piano, clavicèmbal i llenguatge musical des dels 18 anys, a escoles de música i conservatoris primer a França (Toluges, Thuïr), i a Catalunya (de Barcelona, Girona, Terrassa,…). Actualment és professora de piano i clavicèmbal a l’Espai Musical de Terrassa (E.S.M.U.T.), a l’Escola de Música E8 i a l’Escola de música Cromàtica, les tres ubicades a Terrassa. A part, és professora i traductora de francès a diverses acadèmies i empreses (estudis de filologia francesa cursats a Perpinyà). Col.labora en diversos grups de indie rock com a vocalista i teclista (l’Exèrcit d’Islàndia), de rock progressiu com a teclista (El Faro de Alquimia). Amb aquest últim van gravar una maqueta amb sis temes propis i dos temes en alta qualitat als estudis de Pep Sala (antic membre del grup Sau) amb la seva col.laboració als teclats i amb la del guitarrista mundialment reconegut Max Sunyer (Pegasus), així com rodat un videoclip profesional amb el cineasta Antoni Verdaguer. Han actuat a sales com la Nova Jazz Cava de Terrassa, Sala Begood a Barcelona, Festival Taller de Somnis a Terrassa, i van passar a la semi-final al concurs Rock n’Apples a Calella.
D’altra banda, s’ha especialitzat en el camp de la música antiga, i forma part de diverses agrupacions com Ensemble Fononèsia, Ensemble Concertanti Barcelona amb les quals ha actuat a festivals i sales tant destacades com el Palau de la Música Catalana, la Cripta de la Sagrada Família, en el marc del Festival “Mas i Mas” (Museu Muhba, Museu d’Història de Catalunya, a dues ocasions amb les dues agrupacions), resident a l’Esglèsia Santa Maria del Pi durant un any, i Basílica Santa Maria del Mar, Auditoris de Sant Cugat, Girona, Vallromanes, Granollers, Vila Seca, Terrassa, entre d’altres.
La seva versalitat i curiositat musical l’empeny a acompañar recitals de poesia amb l’associació “Deus ex Machina”, com a pianista i també poetessa (Ateneu Candela, Els Amics de les Arts, Terrassa) i ara està plenament en el projecte de música francesa i música gipsy/jazz manouche i en ple període de gravacions i promoció; ja tenen moltes actuacions en actiu, en particular a la plaça Vella, i a la Rambla d’Ègara, emplaçaments centrals i estratègics de Terrassa, Bar restaurant El Disset, La Modernista, Bau House de la Casa Bauman (Terrassa), la Granja Soldevila a Santa Perpètua de Mogoda, Cara B i sala El Col.leccionista, Pipa Club, Brasserie FLO, Antic Forn de Vallcarca, Centre Cívic Riera Blanca (Barcelona), biblioteques, Cas’ Romagué (Sant Feliu de Guíxols), sala Vip la Passarel.la (Empuriabrava), Vermuth Festival de Tarragona, entre molts altres.
Lluís Cuadrench, guitarra i producció
Neix en 1958 a Súria (Barcelona).
Guitarrista, compositor, productor musical… Comença a tocar de manera autodidacta als 16 anys formant part de diversos grups locals de ball, rock, etc. Més tard estudia guitarra, solfeig i harmonia a l’Esclat, Escola de Música Moderna i Jazz de Manresa, on rep classe de músics tan prestigiosos com Manel Camp, Jordi Camp, Albert Cubero.
També participa en diversos seminaris amb Joe Pass i Ze Eduardo. Paral·lelament forma un trio de Jazz amb Lluís Ribalta i Paco Arráez amb el qual actua en locals de Jazz de Catalunya i Espanya. Com a músic professional ha compartit escenari i ha acompanyat a diversos artistes com: Santabárbara, Los Sírex, Mike Kennedy, Marfil, Emma Ker, Maria Cinta, Santi Vendrell, Llorenç Santamaria, Junco, Santi Arisa, La Tribu i Lacatans, Big Band de Barcelona, Michelle McCaine, Quico Gener, Carles Casas, Pep Balasch, Pere Barreres, Manel Camp, Jordi Camp, Xevi Camp, Jaume Badrenas, Néstor Munt, Jaume Ribera, Evarist Ballús, Esteve Coll, Viçens Riu, Antònia Garriga, Jordi Barceló, David Moreno, Marc Sort, Rafael Escoté, Manel Álvarez, Jordi Ruiz, Dani Levi, Benet Palet, Dani Rambla, Enric Alegre, Tito Vignola, Eduard Denegri, Tito Busquets, Antonio Sánchez, Kitflus, Santi Caballero, Fernando García (De Màxim), Ignasi Zamora, Francesc Burrul, Esteve Genís, Freddy Solves, Michel Solves, Keco Pujol, Núria (Nua), Gipsy NUR Project, i un llarg etc.
Actualment és professor de guitarra a l’Escola de Música de Sant Vicenç de Castellet i a l’Escola de música de l’Aula (Terrassa); actua en directe amb Collserola Groove i a Barcelona Guitar Duet (B G D) amb Eugeni Gil. A més, desenvolupa l’activitat de productor musical a HitSound Studi a Barcelona.
Oleksandr Sora, violí
Neix a Lviv (Ucrania).
Als 15 anys actua com a solista a l’orquestra Simfónica Filarmònica Estatal de Lviv, Ucrania, interpretant el concert de F. Mendelssohn en Mi menor. Posteriorment, interpreta la Simfonia Espanyola de Lalo i el Concert nº1 de Paganini amb la mateixa orquestra.
Durant els seus estudis a l’Acadèmia Estatal Superior de Música de Lviv ha sigut ajudant de concertino de Opera Nacional de Lviv. Acabant la carrera al 202, aconsegueix ser concertino de l’Orquestra Simfònica de Opera NOVA, la Opera Estatal de Bydgoszcz, Polònia, ocupant aquest lloc fins a 2005. Col.labora amb l’orquestra “I Fiamminghi” dirigida per Rudolf Werthen a Bèlgica. També forma part de l’orquestra “K and K Philharmoniker”, dirigida per Herbert Prikopa i Sascha Goetzel (els dos de Viena), amb la qual actua arreu d’Europa, en sales com Musikvereine Wien, Berliner Philharmonie, Tonhalle Düsseldorf, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Dortmund, Kurhaus Wiesbaden, Alte Oper Frankfurt y Kultur-Casino Bern.
Obtè la titulació de violí barroc al Real Conservatorio de Música de Madrid amb Hiro Kurosaki pel repertori barroc, i la de Formation Supérieure (Saintes, França) amb Peter Hanson i Alessandro Moccia pel repertori clàssic i romàntic.
Del 2010 a 2012 forma part de la Jeune Orchestre Atlantique. Actua amb directors i solistes com Ph. Herreweghe, L. Langrée, J.van Immerseel, D.Stern, A.Janiczek, A.Lonquich, P.Wiespelwei i A.Moccia.
Rep masterclasses de Catherine Manson (London Haydn Quartet).
Es membre fundador del quartet HIP4tet, amb el qual actua a Suïssa, Luxemburg, França, Àustria i Croàcia, en diversos esdeveniments i festivals, com el festival de Saintes, el Festival of Early Music a Innsbruck i el MAG Festival a Split.
Viu actualment a Espanya, on col.labora amb els grups Ensemble Concertanti Barcelona, Hippocampus, Camerata Anxanum, Enchiriades, Capella Augustana, La Tropa Barroca Madrid, Sphera Antiqva, Il Parlamento, La Spagna i l’Orquestra Simfònica de Galícia entre d’altres. Forma part de l’orquestra que actua regularment al Liceu (Barcelona).
Forma part de Gipsy NUR Project.
Oleksandr toca el violí Jean-Jacques Pagès “Hennessy” (Mirecourt, 1990).
Svetlana Tovstukha, violoncel
Nascuda a la ciutat de Kazan, Rússia, comença els seus estudis musicals amb la
professora Nina Novikova a l’Escola Especial per a Prodigis de la seva ciutat.
Tres anys més tard demostra ja el seu excepcional talent per al violoncel guanyant el
Primer Premi del certamen «All City Music Competition» de joves intèrprets, i
seguidament, realitza el seu debut com a solista, a la vegada que completava la seva
formació acadèmica al Conservatori Superior de Música de Kazan amb el professor
Hairutdinov.
El gran mestre Daniel Shafran s’interessa pel talent d’aquesta jove violoncel·lista, i
l’escull per ser el seu deixeble durant cinc anys, a la vegada que desenvolupa una
brillant activitat concertística per tot Europa actuant en prestigiosos festivals de
música com els de: Tolyati, Ekaterinburg, Londres, París i Viena on rep una clamorosa
ovació del públic i de la crítica que li auguren un futur ple d’èxits.
Els èxits no triguen a arribar i Svetlana va ser reconeguda amb els Primers Premis
nacionals i internacionals de gran prestigi com el «All-Russian Cello Competition»
(Rússia), el «Liezen International Cello Competition» (Àustria), el «Lasmo Staffa Award»,
el «Bromley Festival Contest» (Regne Unit) i el «Lille International Cello Competition»
(França).
El 2000 li va ser concedit el Premi «El Primer Palau» (Barcelona) per la seva
interpretació de les «Variacions sobre un tema Rococo» de Pl Txaikovski al Palau de la
Música, acompanyada per l’Orquestra Simfònica del Vallès. L’any 1996 es trasllada a
Londres on obté un Màster al Trinity College of Music sota la direcció de la reconeguda
violoncel · lista Karine Georgian. Posteriorment formalitza seus estudis a l’Escola
Superior de Música «Reina Sofia» de Madrid, becada per la «Fundació Isaac Albéniz» i la
«AECI», on treballa amb els professors Frans Helmerson i Natalia Schakovskaya
Svetlana ha rebut valuosos consells d’il·lustres intèrprets com M. Rostropovich, B.
Greenhouse, B. Pergamentchikow, I. Menuhin, N. Gutman, A. Sonores o R. Filippini, i
ha treballat sota la direcció de reconeguts directors d’orquestra, com ara Lorin Maazel,
8
Víctor Pablo Pérez, Leopold Hager, Aldo Ceccato, García Asensio, Zubin Mehta o James
Judd
Ha actuat com a solista amb formacions tan prestigioses com l’Orquestra Filharmònica
Nacional de Romania, l’Orquestra Simfònica Estatal Russa, l’Orquestra Filharmònica de
Kazan, l’Orquestra de la Societat de Concerts de Barcelona, l’Orquestra del Festival de
Bromley, l’Orquestra Simfònica del Vallès, la Barcelona Simfonieta i l’Orquestra
Filharmònica Estatal de Rivne, entre d’altres.
Svetlana ha enregistrat per als segells discogràfics Sony i per la RTV Russa, RTVE, BBC 3,
RNE i RAI 1. Recentment ha realitzat el primer enregistrament mundial del «Concert
per a violoncel i orquestra de J. Nin-Culmell «al costat de l’Orquestra Filharmònica de
Kazan per al segell Columna Música.
Entre els seus concerts més recents com a part del «Duo Cantabile» amb el pianista
Melani Mestre, destaquen els donats en el Cercle del Liceu, Institut d’Estudis Nord-
Americans organitzats per JM Bosch Aymerich, i Ateneu Barcelonès i Festival de
Pedrera organitzats per Fundació “Mas i Mas”
En aquest treball es pot apreciar la passió de Svetlana pel seu autor favorit Johann
Sebastian Bach.
Al setembre de 2012 Svetlana va realitzar una gira al Brasil interpretant totes les Suites
de Bach. Al novembre va realitzar diversos concerts a través de les Joventuts musicals
de Catalunya, a Torroella de Montgrí i Tarragona.
Des del 2013 forma part del grup de música barroca Ensemble Concertanti Barcelona, entre altres. Forma part de Gipsy NUR Project.
Joan Humet, contrabaix
Neix en 1980 a Terrassa (Barcelona).
Ha realitzat diferents estudis de baix elèctric amb Pep Coca i Pepo Domènech; contrabaix amb Xavier Puertas i Jonathan Camps al Conservatori Municipal de Música de Terrassa. També ha estudiat combo de jazz i big band amb el saxofonista Guim Garcia-Balasch al Conservatori de Terrassa i durant 4 anys consecutius a l’ Stage Young Jazzpuzzle for Europe organitzat per l’Ajuntament de Mouscron (Bèlgica) per a joves intèrprets de jazz treballant amb professors com Pierre Vaiana (Italo-belga), Thomas Dewattripont (Bèlgica), Tuur Florizoone (Bèlgica) i Luciano Carrieri (Itàlia).
Ha actuat amb grups de reggae (Moonrakers, Diego All Stars), funk (The Funkenstein Trio), pop (Cabaret Misêria, Pantaleó, Bedroom, Dotore…), acompanyant cantautors (Rafa Valls, Miquel Pujadó, Projecte d’Efak), jazz i swing (Hot Carajillo’s Happy Band, THC Trio). Compartint escenari amb músics com Guim G.Balasch, Xavier Algans, Quimet Carreras, Josep Mª Duran, Jordi Blanch, Xavier Figuerola, Ramon Figueras, Sergi Torrejón, Luna Cohen, Gemma Humet…
Ha actuat en sales com la Nova Jazz Cava i Faktoria d’Arts de Terrassa, Club JazzSí, Apolo i Cibeles a Barcelona, Universitat de les Illes Balears, 8a Trobada de Músics per la llengua a Porreres, Casa de Cultura de Felanitx, sala Clap a Mataró, sala Puzzle a Guadalajara, Cafè Soul a Madrid, Auditori Montserrat Caballé a Arganda del Rey, Festival Escarxofa & Jazz al Prat del Llobregat, Andorra, Palau de la Música Catalana…
Ha participat en espectacles com ‘Postres de Nadal’ (5 edicions) Dir. Agustí Humet Dir. Musical Jordi Humet, ‘No hem vingut pas per fer-nos esbroncar’, ‘El temps de les cireres’ i ‘La belle epoque de la Banda de Bonnot’ Dir. Agustí Humet Dir. musical Xavier Algans; ‘Nine’ Dir. Pep Anton. Dir. musical Carlos Morera; ‘Frank V’ Amics de les Arts I JJ.MM. Terrassa; ‘No ho acabo d’entendre’ Cía Qllunaka. Actuant en teatres com l’Institut del Teatre de Barcelona, Terrassa i Vic; Teatre Tarantana, sala Maria Plans, Teatre Alegria…
Durant més de 5 anys i en l’actualitat ha acompanyat el cantautor Miquel Pujadó amb el que ha actuat en moltíssims teatres i sales de concerts destacant-ne el Teatre Romea, al costat d’actors i actrius com Ferran Frauca, Marissa Josa, Olga Suàrez, Pep Ferrer, Toni Sevilla, Joan Pera, Marta Angelat, Jordi Boixaderas, Mingo Ràfols o Pep Ribas. Sempre dirigit per Carles Canut i produït per la Fundació Romea.
Actualment integrant de la Companyia Fu-Remoll Teatre (dir.Agustí Humet) i actuacions esporàdiques amb l’actriu Alba Valldaura amb l’escpectacle ‘El més petit de tots’ (produït per Pedagogia de l’Espectacle) i lectures musicades de poemes de l’editorial Paper de Vidre amb l’actor Pau Gómez.
Grups actuals: THC Trio, The Funkenstein Trio, Miquel Pujadó, Rafa Valls, Diego All Stars i substitucions amb Jordi Rabascall Quartet i Hot Carajillo’s Happy Band, Gipsy NUR Project.
Oriol Gonzàlez, bateria
Neix en 1976 a Terrassa.
Baterista professional, actiu i versàtil, amb amplia experència en directes, en diferents estils musicals i en la docència.
Va estudiar al l´Aula de Música del Liceu, i va profunditzar els seus estudis amb Mestres com Marc Miralta, Aldo Caviglia, Angel Pereira, Jorge Rossy …(entre d´altres)
Desde el 2004 és professor de Bateria i Combos en diverses Escoles de Catalunya a tots els NIvells
Ha fet Gires Internacionals amb varis grups, sobretot de Jazz i Swing, i ha tocat a quasi tots els Clubs, Sales, Festivals de Jazz i Auditoris del Pais amb diferents grups i formacions.
Entre d´altres Grups, actualment treballa amb: Matthew Simon Quartet, Broken Quartet & Josep Mª Farràs (Productor Artístic), Jordi Rabascall 12 to 12 Quartet (Productor i Arranjador), Oriol Gonzàlez Trio (amb Xavier Algans i Pep Rius), Cor Vocal Zetzania, The Soul Trio, Elíptic Project, Erwyn Seerutton Vocal Jazz Quartet, Agustí Burriel sings Frank Sinatra, Grup Gospel Sant Cugat, Xevi Gata Quartet, Aida Sstrings: Cantautora (Productor executiu), The Suicide of Western Culture (Tsowc No)(Segell Primavera Sound).
Entre les moltes altres gravacions, destaquen: “Six Tunes Below Zero” del Grup “ELIPTIC PROJECT” (Quadrant Records 2009), «Com Ahir» de XEVI GATA QUARTET (Autoeditat 2012), “Continental Blues” de MATTHEW SIMON QUARTET (TEMPS RECORD 2012), “Broken Quartet Meets JOSEP Mª FARRÀS” de BROKEN QUARTET (Temps Record 2013), “Jazz & Gospel” Cor Vocal ZETZÀNIA Director Erwyn Seerutton (Temps Record 2013), “Tocant de peus al Cel” de AIDA SSTRINGS (Temps Record 2013) (Productor), “ More Sound” de KAT SANTANA” (Temps Record 2013), “Do the ´Duu Du´” de JORDI RABASCALL 12 to 12 Quartet (PSM Records 2014).
Ha treballat i treballa entre d´altres, amb músics i grups com:
ONCA (Orquestra de Cambra de Andorra) Dirigit per Gerard Claret, Horacio Fumero, Matthew Simon, Tom Johnson, John Dubuclet, Jordi Matas, Companyia de Teatre Corenllà, Miguel Angel Cordero, Josep Mª Farràs, Jay Wallis, Teatre 5 i Acció, Joan Monné, Cristian Muenchinguer, International Swing Gigolos, Benet Palet, Tom Warburton, Joan Chamorro, Manuel Krapovickas, Jorge Rossy, David Mengual, Joan Diaz, Nono Fernandez, Xavier Figuerola, Gipsy NUR Project i un llarg etcètera…
Programa (1h15 aprox.)
«Ni Oui Ni Non», Zaz
«Les Passants», Zaz
“Je Veux”, Zaz
“Dans ma rue”, Edith Piaf
“Je me suis fait tout petit”, Georges Brassens
«Sympathique», Pink Martini
“Coeur scellé”, lletra i música: Núria Jaouen
“Treize ans”, lletra i música: Núria Jaouen
« C’est Magnifique », Luis Mariano
« Les Feuilles Mortes », Yves Montand
« J’ai ta main », Charles Trénet
“La Vie en rose”, Edith Piaf
« Les Champs-Élysées », Joe Dassin
«Un moustique dans un bar», lletra i música: Núria Jaouen
«Situation étrange», lletra i música: Núria Jaouen
« La Javanaise », Serge Gainsbourg
“Ménilmontant”, Charles Trénet
“Sauvage”, lletra i música: Núria Jaouen